Túszokat ejtettek egy francia templomban

Túszokat ejtettek egy francia templomban

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi kisváros templomában, egyik foglyukat megölték. A francia rendőrség később agyonlőtte a két elkövetőt – jelentette híroldalán a BBC brit közszolgálati televízió.

A források szerint a támadók a normandiai, Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – a Le Figaro című francia napilap értesülései szerint egy papot, két apácát és két hívőt – tartottak fogva.

A rendőrség szerint a támadók a túszul ejtett, 86 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek.

A Le Point című helyi lap értesülései szerint a támadók a “Daes” szót, vagyis az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet korábbi nevének betűszavát kiáltották, amikor beléptek a templomba, ahol a katolikus pap éppen a reggeli misét celebrálta. A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget.

A France 3 televízió értesülései szerint több lövést lehetett hallani a helyszínen, miután a rendőrség és a készenléti szolgálatok munkatársai kivoultak a templomhoz.

Pierre-Henry Brandet, a párizsi belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a rendőrség a túszejtési akciót követően egyelőre vizsgálja, hogy a támadók nem helyeztek-e el robbanószerkezetet a helyszínen.

A Rouenben született Francois Hollande francia elnök és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter úton vannak a helyszínre. Manuel Valls miniszterelnök Twitter-oldalán “barbár támadásnak” minősítette a merényletet.

A párizsi államügyészség terrorellenes részlege vizsgálatot indított az ügyben. Arról nem adtak részletesebb tájékoztatást, mi indokolhatja a terrorgyanút.

Az elmúlt néhány hónapban Franciaország többször is súlyos támadások helyszínévé vált. Július 14-én a délkelet-franciaországi Nizzában a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A merényletben 84-en meghaltak, és több mint 350-en megsérültek.

Forrás és fotó: hirek.sk