Twal pátriárka: A jeruzsálemi fal eltorzítja a Szent Város arcát

Twal pátriárka: A jeruzsálemi fal eltorzítja a Szent Város arcát

Végül mindenkinek magával kell vinnie a saját falát, mely elválasztja az egyik embert a másiktól

„Jeruzsálem arab és zsidó lakta negyedeinek az elválasztására épített falak megszomorítják és eltorzítják a Szent Város arculatát. Ha tovább folytatódik ez a szeparációs politika, végül minden személynek magával kell vinnie a saját falát, saját kerítését, mely elválasztja az egyik embert a másiktól” – ezekkel a keserű szavakkal nyilatkozott Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a Fides katolikus hírügynökségnek a Jabal Mukkaber jeruzsálemi arab negyedet a zsidók lakta Hanatziv városrésztől elválasztó betonfal felállítása kapcsán.

Az izraeli vezetők régi szlogenje az egy és oszthatatlan Szent Város, most falakat építenek

„Az izraeli hatóságok jóváhagyták ennek az új falszakasznak az építését, azzal a szándékkal, hogy megakadályozzák a kövekkel és Molotov-koktélokkal dobáló palesztinok támadásait. Ez valóban egy új világot teremt és olyan politika lép életbe, amelyik darabokra töri a Szent Várost és megnehezíti a szent helyek elérését a zarándokok számára. Egykoron az izraeli vezetők egyre azt a szlogent ismételték, hogy Jeruzsálem az egy és oszthatatlan Szent Város. Most pedig új elválasztó falakat építenek…”.

Védjük meg együtt Jeruzsálem arculatát, mint a Béke Városát

„Az október közepétől kirobbant erőszakspirál a Szentföldön 43 palesztin és 7 zsidó embert életét követelte. Izrael egy demokratikus állam – hangsúlyozta Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka – és bármiféle bűnügyre lesújtott az igazságszolgáltatás. Ha egy bíró ítéletet hirdetett, azt mindenki elfogadta. Most a polgári lakosság Izraelben zöld lámpát kapott és szabadon lövöldözhet. Lincselések és törvényen kívüli önbíráskodások folynak. Az erő aránytalanul túlzott használata mindig a gyengeség jele. Ehelyett sokkal inkább erős idegekre és higgadt fejekre lenne szükség az erőszak hullám okainak az elmozdítására” – nyilatkozta Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka.

Kép: Jeruzsálemi fal, itt is lehet sírni! – AP

Forrás: Vatikáni Rádió