Új épülettel bővült Szlovákia első magyar egyházi iskolaközpontja

Új épülettel bővült Szlovákia első magyar egyházi iskolaközpontja

A révkomáromi Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpontban új épületet adtak át szeptember 12-én. A négy tantermes, különálló épületrészben az alsó tagozatosok kezdhetik az új tanévet.

„Akik itt vagyunk, tudjuk és hirdetjük, hogy egyedül és kizárólag a magyar nevelési nyelvű intézmények adnak biztosítékot arra, hogy különlegesen gazdag magyar nyelvünk és kultúránk tovább éljen. Államnyelvű intézményekben ennek esélye elvész” – mondta az átadás előtti köszöntőjében a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

A Szent András-plébániatemplomban bemutatott mise után Szilágyi Péter szólt arról, hogy a magyar kormány örömmel támogatta a tornaterem felújítása mellett az új pavilon elkészülését. „Az itt őrzött emberi, keresztényi szellemiség és lelkiség többletet hordoz. Ez a többlet: a szeretet és az erkölcs uralma, amelyet a felvidéki Komárom magyar közössége sajátjának tudhat” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az iskolaközpont igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Révkomárom belvárosában lévő Marianummal szomszédos telket vásárolta meg az intézmény a szlovák város önkormányzatától. Az ingatlanon korábban három tömbből álló szabadidőközpont volt, most a legnagyobb épületrészben alakítottak ki négy új tantermet.

Madarász Róbert hozzátette, hogy a vásárláshoz 80 millió forintnak megfelelő támogatást nyújtott az intézményt fenntartó Nagyszombati Érseki Hivatal, valamint a felújítást közel harmincmillió forinttal segítette a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap.

A Marianum Szlovákia első magyar egyházi iskolaközpontja. A közadakozásból létrejött intézményt 1929-ben adták át, 1947-ben államosították, majd 1994-ben újraindult. Az egyházi alapfokú iskola 2000-ben gimnáziummal, majd egy év múlva óvodával bővült. Az intézményben jelenleg 385 diákot oktatnak.

Forrás: MTI

Fotó: Hírek.sk