Új szakaszt avattak fel a Szent Erzsébet-zarándokúton

Új szakaszt avattak fel a Szent Erzsébet-zarándokúton

A Szent Erzsébet-zarándokút új szakasszal bővült Sárospatak és Tokaj között. A közel ötven kilométeren október 14-15-én rendezett nyitó zarándoklatot a Szent Erzsébet Út Alapítvány.

Az út új szakaszának tervezése 2015 tavaszán kezdődött el. Az alapítvány két alkalommal szervezett műhelytalálkozót az érintett települések (Bodrogolaszi, Vámosújfalu, Olaszliszka, Szegi, Szegilong, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Tokaj) és egyházak képviselőinek, valamint azoknak a munkatársaknak, akik a települések szakaszain a jelzéseket felfestették. A végpont kijelölése nem véletlen: mostantól itt találkozik a Szent Erzsébet Út a Mária Út kelet-nyugati ágával, így szó szerint bekapcsolódik a magyarországi zarándokút-hálózatba.

A zarándoklatra az ország több részéből érkeztek a zarándokok, főleg azok vettek részt, akik már jártak a Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet Úton. A nyitózarándoklaton nem pusztán egy zarándokutat jártak be, hanem találkozhattak minden település polgármesterével, plébánosával, és a fogadásukra összesereglett hívekkel is. A települések képviselői a településtáblánál és a templomnál várták, majd vendégelték meg a zarándokokat. Tokaj-Hegyalja falvainak magára találását tapasztalhatták meg a nyitózarándoklat résztvevői, látva a települések gondozottságát, lakóinak vendégszeretetét. Minden helységben kivétel nélkül azt tapasztalhattuk, hogy a polgármesterek magukénak érzik településeiket, gondozzák és szeretik azt. Még neves borászok is, Samuel Tinon és Szedmák Sándor, a legnagyobb munka közepén, a szüret idején sem sajnálták az idejüket, és megkínálták a zarándokokat az általuk készített nedűből. A résztvevők ellátogattak az elmúlt években megépült zarándokházakhoz Olaszliszkán és Tarcalon, a nyolc és fél méter magas áldó Krisztus-szoborhoz a tarcali Kopasz-hegy nyugati oldalán, megnézték többek közt a szegilongi templomban az 1970-es években Thüringiából hozatott Szent Erzsébet-szobrot is.

A zarándoklatok természetes velejárója az imádság: az út elején a sárospataki plébános áldásával, és a Szent Erzsébet ereklye érintésével indulhattak útra a résztvevők, Tokajban pedig szentmisével zárták zarándoklatukat. Minden településen a helyi plébános fogadta őket, akikkel közösen imádkozhattak.

A Szent Erzsébet Úton zarándoklóknak a Sárospatak és Kassa közötti útszakasz terepviszonyai, nagy szintkülönbségei nem engedik meg a szüntelen végzett imádkozást, inkább szilenciumok tartásával és az erre a célra megjelentetett lelki füzet segítségével lehet a belső utat is járni. Az új szakaszon viszont, ahol főleg sík terepen vezet az út, lehetőség van éneklésre és egyéb imák elvégzésére is. A nyitózarándoklaton részt vevők is így tettek, emellett minden templomban megálltak, elmélkedtek, és a tragikus sorsú pedagógus, Szögi Lajos emlékhelye előtt is imát mondtak.
A zarándoklat, ahogy a Szent Erzsébet Út Alapítvány korábbi útjai is, megosztással zárult.

Forrás és fotó: Feczkó Ágnes/ Szent Erzsébet Út Alapítvány