Újabb keresztény áldozata van az „Arab Tavasznak”

Újabb keresztény áldozata van az „Arab Tavasznak”

Az egyiptomi nyugtalanság újabb keresztény mártír életét követelte. Az áldozat ezúttal Mina Haroan Abboud, kopt pap, akit az utcán lőttek le, feltehetően muszlim szélsőségesek. Az Ortodox Kopt Egyház lelkipásztorát kórházba szállították ugyan, de sérüléseibe néhány óra múlva belehalt. Az országban eközben egyre nő a feszültség. A Morsi elnök lemondását ellenzők most bosszúhadjáratot folytatnak a június 30-án zajlott tömegmegmozdulások szervezői ellen. Az Iszlám Testvériség tagjai fegyverekkel járőröznek Kairó háztetőin, mintegy háborúra készülve. 

A kopt vezetők háromnapos böjtre szólították fel híveiket, melyet az ország békéjéért ajánlanak fel.
A kereszténység Egyiptomban egészen Jézus és Mária meneküléséig vezethető vissza. Sokkal előbb voltak a Nílus országának keresztényei – az első közösségek jóval az Iszlám megjelenése előtt alakultak. Krisztus evangéliumát Márk evangélista hozta be, időszámításunk szerint 61-ben. Egyiptom jelentős keresztény kultúrával rendelkezik, számos szenttel és mártírral. Maga a kopt elnevezés Egyiptom görög nevéből származik. Az ortodox koptok és a kopt katolikusok eddig is jó kapcsolatot ápoltak egymással. Ez a jelen erősödő üldöztetésében egyre erősödik.
Az egyiptomi keresztények helyzete annál is nehezebb, mivel sorsukról a világ médiumai nem akarnak tudomást venni. Az Egyesült Államok, melyet jelentős mértékű felelősség terhel az arab államokban dúló káosz miatt, hallgat az ügyben. Ugyanakkor a koptok élethez és hazához való joga elvitathatatlan, s mint az ország moszlim identitását megelőző vallási közösség, méltó az igazságtételre.

A catholic.org alapján
Kép: byztex.blogspot.sk

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

3 + 6 =