Újra megnyitották Németország legmagasabban épült templomát

Újra megnyitották Németország legmagasabban épült templomát

Két évig tartó felújítási munkálatok után ismét megnyitották a Bajor-Alpokban található Wendelstein-templomot. Az ünnepi alkalomból június 11-én, vasárnap Reinhard Marx bíboros megáldotta az 1730 méter magas hegycsúcson épült kis kőtemplomot, és szabadtéri szentmisét mutatott be a hegygerincen.

A magashegyi szabadtéri szentmisén körülbelül ötszázan vettek részt. Szentbeszédében a münchen-freisingi érsek minden ember természet iránti közös felelősségét hangsúlyozta. „A teremtés háza – fogalmazott a főpásztor – nem egyes emberek, földrészek tulajdona, hanem mindenkié, magáé az életé.”

Ma különösen fontos, hogy tudatosítsuk e közös felelősséget: amikor egyéni érdekek irányítanak, mi, keresztények nem tartunk a világgal. Minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy megóvjuk a teremtés e házát – mondta Reinhard Marx bíboros.

A Wendelstein-templom nem „idegen test” e tájon. „A templomok, kápolnák, útmenti keresztek sokkal inkább a teremtéstörténet beteljesüléséért vannak itt, leginkább az emberért. Mi vagyunk e táj hangja, a teremtés hangja” – hangzott el a főpásztori homíliában. Marx bíboros hozzátette: Sokaknak segít a hegyekben szerzett tapasztalat, hogy találkozzanak az Istennel. A hegycsúcsról körülnézve, letekintve az ember ráébred, mily rendkívüli, különleges, kivételes, hogy e világon élünk, és ez az élmény hálaadásra indít.

Az Isten anyjának, Máriának, Bajorország oltalmazójának szentelt templom felújítása 2015-ben kezdődött meg; főként a nedvesség okozta károkat kellett helyrehozni. A szükséges alapanyagokat és eszközöket a Bajor-Alpok Wendelstein-csúcsára kapaszkodó fogaskerekű vasúttal, továbbá helikopterrel szállították a helyszínre. A felújítási munkálatok költségeit javarészt a müncheni érsekség ordináriusi hivatala állta.

A Wendelstein-templom 1890-ben épült Max Kleiber müncheni művésztanár kezdeményezésére. Hogy megfelelő alapterületet nyerjenek az építéshez, először robbantásokat kellett végrehajtani: a kis templomot a Wendelstein leomló mészkőszikláiból, törmelékeiből építették föl.

A felújítási munkálatok a kápolna 125 éves jubileuma kapcsán kezdődtek, és a közelmúltban fejeződtek be.

A Bajorország patronája (Patrona Bavariae) nevet viselő Wendelstein-templom Németország legmagasabban fekvő temploma: a tengerszint feletti 1730 méteres magasságban található. Az ország legmagasabb helyen épült plébániatemploma a Krisztus színeváltozása-templom, amely a Fekete-erdőben, a freiburgi érsekségben, 1260 méter magasan, a Feldberg nevű hegyen található. Németország kápolnái közül a Zugspitzén épült, Mária látogatása Erzsébetnél (Maria Heimsuchung) elnevezésű kápolna fekszik a legmagasabban.

Forrás és fotó: Katholisch.de/ Magyar Kurír