UNESCO: a libanoni pátriárka segélykiáltása a közel-keleti keresztényekért

UNESCO: a libanoni pátriárka segélykiáltása a közel-keleti keresztényekért

„Az éjszaka szívében intézem felhívásomat mindazokhoz, akik a hajnal eljövetelére várnak. A keresztények kivándorlása szülőhazájukból meg fogja gyengíteni a mérsékelt muzulmánok szerepét is” – ezt a megindító és helyenként elkeseredett üzenetet bízta a világra Béchara Raï pátriárka múlt szombaton Párizsban, az UNESCO székházában tartott felszólalásában. A nemzetközi közösség mindezidáig túl lassúnak bizonyult ahhoz, hogy megállítsa a hitetlen és határok nélkül működő gyilkosok halálos és pusztító tevékenységét.

Örményországból Franciaországba

A maronita pátriárka Örményországból érkezett a francia fővárosba, miután a keleti pátriárkák képviseletében részt vett az örmény népirtás centenáriumára rendezett szertartásokon. Négy napig tartózkodik Franciaországban, amelynek során hivatalos találkozón vett részt François Hollande elnökkel.

A közel-keleti keresztények a béke kultúrájáért

A libanoni pátriárka az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének székházában a keresztények közel-keleti jelenlétéről beszélt, valamint szerepükről a béke kultúrájának előmozdításában. Történelmi visszatekintésében fölelevenítette a keresztények kétezer éves jelenlétét a térségben, és aláhúzta, miképpen segítették elő a kultúrát és a békét, amelynek fenntartásában kulcsszerepet játszanak.

A keresztények elvándorlása gyengíti a mérsékelt muzulmánok helyzetét is

A pátriárka szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldása lenne a keresztény jelenlét megőrzésének záloga. Ez a kihívás viszont szinte leküzdhetetlennek látszik. A maronita főpásztor arra is rámutatott, hogy történelmi távlatban nézve az arab-muzulmán kultúra hanyatlása egybeesett a keresztény társadalom megfojtásával. Emellett pedig a keresztények kivándorlása gyengíteni fogja a mérsékelt muzulmánok szerepét is, akik eddig a Közel-Keleten többséget alkottak.

A nemzetközi közösség késlekedik közbelépni

Az UNESCO székházából a következő felhívást tette közzé a libanoni pátriárka: „Azért jöttem ide, hogy elhozzam mindazok hangját, akiktől elvették a szót. Azért jöttem el ide, hogy elmondjam, mennyire aggódik az a több millió menekült, kitelepített, idősek, gyermekek, férfiak és nők, akik elvesztették hangjukat, akiktől elrabolták saját országukat és saját javaikat, elpusztítva előlük a jövőt. Azért jöttem, hogy tanúskodjam arról a mérhetetlen és kimondhatatlan fájdalomról, amelyet azok éreznek, akiket hitük miatt üldöznek, akiket az irgalom Istenének a nevében sértettek meg, akit a kegyetlen gyilkosok a szájukra vesznek. Azért jöttem, hogy nagy hangon kiáltsak azok ügyéért, akik az éjszaka végét várják, és reménykednek abban, hogy a nemzetközi közösség megmenti őket – bár az késlekedik közbelépni és megállítani a hitetlen és határtalan gyilkosok halálosztását. A minket körülvevő éjszaka közepéből, a legsötétebb mélységből szól szívhez szóló felhívásom mindazokhoz, akik várják a hajnal beköszöntét Keleten és Nyugaton, Európában és az arab világban, legyenek keresztények vagy iszlámhívők: segítsenek nekünk, hogy reményt és vigaszt nyújtsunk a legelhagyatottabb, védtelen, elzavart, üldözött népeknek keserű vágyukban, hogy ne kelljen beletörődniük az ellenségeskedésbe”.

A libanoni pátriárka végül sürgette, hogy mielőbb válasszák meg a libanoni köztársasági elnököt.

Kép: Bechara Rai pátriárka és Francois Hollande francia elnök – AP

Forrás: Vatikáni Rádió