USA: a magzatokkal kereskedés a profit kultúrájának gyümölcse

USA: a magzatokkal kereskedés a profit kultúrájának gyümölcse

Az abortált magzatokkal való kereskedés aberrált gyakorlata éles vitákat robbantott ki az Egyesült Államokban. A tevékenység hivatalosan tiltott, de nagyon elterjedt az USA-ban. A vita, amely túllépett az ország határain, tovább folytatódik és egyre mélyül azután, hogy júliusban közzé tettek négy videót, amelyeket az Orvosi Fejlődés Központ (CMP) készített. Ezek bemutatják a szövet és szervkereskedelmet, amelyet a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség), egy nagyon befolyásos amerikai abortuszvédő szervezet végez. A Planned Parenthood a reproduktív egészség és a szexuális nevelés területén működik, és lobbi-tevékenységet folytat az abortusz legalizálása érdekében, szembe szállva az orvosok és egészségügyi dolgozók lelkiismereti tiltakozásával is.

Abortuszon keresztül nyernek magzati szöveteket és szerveket 

„Olyan gyakorlatok ezek, amelyek megtagadják az emberiségnek és az emberi élet méltóságának kijáró tiszteletet” – nyilatkozta Sean Patrick O’Malley bíboros, Boston érseke, az amerikai püspöki konferencia „pro vita” bizottságának elnöke. „A profit mentalitásának eredménye ez, egy olyan kultúráé, amely használ, majd eldob mindent, és amely rabszolgává tette sok ember szívét és értelmét” – fogalmaz a bíboros az immár bevett eljárássá vált gyakorlat kapcsán, amely keretében abortuszon keresztül nyernek magzati szöveteket és szerveket.

10 államban és a Kongresszusban is kivizsgálást indítottak a szervezet ellen

A botrány a Planned Parenthood szervezet ellen tört ki, amelyet 1942-ben hoztak létre New York-i és washingtoni székhellyel. 59 irodája van az Egyesült Államokban, valamint 13 latin-amerikai és afrikai országban vannak partnerközpontjai. A botrány következtében megszüntették Twitter címüket. Internetes oldalukról levették annak a 41 szponzorcégnek a listáját, amelyek közül a legnagyobbak visszaléptek a támogatástól, mint pl. a Coca Cola, a Ford Motor, a Xerox és az American Express. Továbbá 10 államban és a Kongresszusban is kivizsgálást indítottak a szervezet ellen. Virginia, Kansas, Missouri és Texas már kérte a támogatások felfüggesztését azoknak a klinikák számára, amelyek kapcsolatban vannak a Planned Parenthood szervezettel. A botrányba keveredett szervezet az amerikai adófizetők pénzéből évente 500 millió dollárt kap a közel 327 ezer terhesség-megszakítás finanszírozására. Két republikánus képviselő a szövetségi finanszírozás felfüggesztésére nyújtott be javaslatot, mindaddig amíg az ügy kivizsgálása lezárul.

A szóban forgó videókban a Planned Parenthood vezetői az abortált gyermekek szerveinek áráról egyezkednek

A Fehér Ház ezzel szemben elismerően szólt a Planned Parenthood szervezetről a magas etikai színvonal elérése miatt és támadta az Orvosi Fejlődés Központot, hogy alattomos módon készítette a videót, amelyben nincs bizonyíték az illegalitásra. Az igazságügy minisztérium vizsgálatot indított ellenük. Obama bejelentette, hogy akár elnöki vétóval is megakadályozza a közpénzek felfüggesztését a Planned Parenthood szervezet számára. Itt jegyezzük meg, hogy a szervezet finanszírozta legutóbbi elnökválasztási kampányát. A szóban forgó videókban a Planned Parenthood vezetői az abortált gyermekek szerveinek áráról egyezkednek, amely 35 és 100 dollár között van. E becstelen piacon a legnagyobb igény a májra, a szívre és a tüdőkre van.

Kép: Planned Parenthood szervezet támogatása ellen tiltakozók Kaliforniában – REUTERS

Forrás: Vatikáni Rádió