USA: Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa beszédét a Kongresszusban

USA: Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa beszédét a Kongresszusban

Minden hely elkelt a Capitolium-dombon Ferenc pápa látogatására. Bár vannak, akik az ellenkezőjét terjesztik – nem tudni milyen alapon –, nagy a várakozás Washingtonban a pápa érkezése előtt. Ferenc pápa szeptember 22-27. között első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban. Különösen nagy az érdeklődés beszéde iránt, amelyet szeptember 24-én a Kongresszus közös ülésén mond majd.

Szokatlan lépés a jelenlevők számának meghatározására

A Képviselőház július 28-án, kedden jóvá hagyott egy speciális határozatot arról, hogy ki lehet jelen az eseményen. Az AP hírügynökség „szokatlan lépésnek” nevezte a döntést. A Capitoliumon az alsóházban 440 ülés van a 435 képviselő és a szavazati joggal nem rendelkező tagok részére. Különleges esetekben, mint pl. az elnök beszéde esetén székeket hoznak be a száz szenátor és az érdekelt személyek elhelyezésére. A kedden elfogadott határozat szerint az egyéb kategóriába tartozókat kizárják erről az eseményről, pl. a volt kongresszusi tagokat.

Az esemény biztonsága és rendezettsége a cél

„Nagyon megnövekedett az érdeklődés a pápa látogatása iránt és azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a részvételt minél több személynek. A határozat azért született, hogy a résztvevők száma ne haladja meg a Képviselőház befogadóképességét és biztosítva legyen az esemény biztonsága és rendezettsége” – nyilatkozta írásban a CNN hírügynökségnek Emily Schillinger, John Boehner katolikus republikánus, a képviselőház szóvivőjének sajtómegbízottja.

Először szólal fel egy pápa a Kongresszusban

Első alkalommal kerül sor arra, hogy egy pápa felszólal az Egyesült Államok Kongresszusában. Mindenesetre a képviselők és a szenátorok személyes jeggyel meghívhatnak egy vendéget az eseményre és a szóvivő által kijelölt egyéb személyek is jelen lehetnek. Aki a teremben nem kap helyet, a nyugati ajtónál óriáskivetítőt állítanak fel, amelyet Ronald Reagan elnök ideje óta használnak az elnök székfoglaló ceremóniája alkalmával.

Kép: Az amerikai Kongresszus közös ülése – REUTERS

Forrás: Vatikáni Rádió