Vasárnap meggyújtották Norciában a bencés fáklyát és útnak indult Brüsszel felé

Vasárnap meggyújtották Norciában a bencés fáklyát és útnak indult Brüsszel felé

Miután Ferenc pápa múlt szerdán Rómában megáldotta a bencés fáklyát, vasárnap ünnepi szertartás keretében indították azt útjára Norcia főteréről. „Bencés fáklya a békéért és az egy Európáért” – nevet viseli a kezdeményezés, mely Szent Benedek, Európa védőszentjének marchei városából az Európai Unió fővárosába viszi a lángot és vele együtt Szent Benedek lelkületét, aki a nagy népvándorlások korában Krisztus Országát építette szíve imájával és két keze munkájával. A fáklyagyújtáshoz tüzet a Szent Benedek bazilika romjai mellett raktak, mely egykor a szent ikertestvérpár, Benedictus és Skolasztika családi háza mellé épült. Az égő tűzzel Renato Boccardo érsek, Spoleto-Norcia főpásztora gyújtotta meg a fáklyát, együtt Donato Ogliari bencés atyával,  Montecassino főapátjával és Benedetto Nivakoff atyával, a helyi bencés női szerzetes közösség perjelével, továbbá Norcia, Subiaco és Cassino polgármestereivel.

Szent Benedek sértetlen szobra a szilárdság és a stabilitás jelképe lett

Nagy érdeklődés övezte a helyi lakosok részéről az eseményt, akik a tágas Szent Benedek főtéren kivetítőkön követték az egyes mozzanatokat. Az első fáklyavivő Riccardo Ammoscato volt, aki a polgári védelem tagjaként összes társának a hősies helytállását jelképezte, amellyel immár hat hónapja állnak a földrengés sújtotta lakosság megsegítésére. Renato Boccardo érsek, Spoleto-Norcia főpásztora beszédében arra emlékeztetett: „Itt állunk a főtéren, Szent Benedek szobra közelében, mely teljesen sértetlen maradt a földrengések után, és most a szilárdság és a stabilitás jelképe lett. A fáklyagyújtás jelentős esemény, mert a reményünknek ad kifejezést: innét a romok közül intézzük felhívásunkat Európa felé, mely úgy tűnik, hogy elvesztette lelkületét, ám az öreg kontinensnek ma is szüksége van Szent Benedek alázatos és erős karizmájára. A mi védőszentünk segítse Európát abban, hogy ismét rátaláljon a földrész közös gyökereinek az öntudatára!”.

A fáklyagyújtás után Norcia polgármestere olvasta fel a 2017-es békeüzenetet. Megindultan szólt arról, ahogy többször is azon a ponton voltak már, hogy lemondjanak a fáklyás menetről, de mindig kaptak indíttatást arra, hogy tovább folytassák az újjáépítés munkálatait, állandóan érezve a nagy Védőszent, Benedek támogatását.

Talán, sőt biztosan, még nem veszett el minden. Minden újjászülethet!

A békeüzenet megállapítja: „Hatvan évvel az 1957-es Római Szerződés után Norcia, Subiaco és Cassino városai leszögezik a meggyőződésüket, hogy a népek és a világpolitika felelősei Szent Benedek életének értékeiben és programjában ösztönzést találhatnak az Igazságosságon és Békén nyugvó nemzetközi erkölcsi rend építésére. 1964-ben, a történelemi eseményekkel összefüggésben  az európai nemzetek legtöbb fővárosában fáklyát gyújtottak. Azóta minden év február 22-én a Szentatya átveszi és megáldja Szent Benedek béke fáklyáját. Az idei év azonban különleges: Norcia a környékbeli városokkal együtt megsebesült, miként megsérült a népek és nemzetek Európája, mely közös történelmi, vallási, kulturális és emberi értékekre épült. Talán, sőt biztosan, még nem veszett el minden. Minden újjászülethet!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA