Vatikáni szimpózium a klímaváltozásról és a vallásokról

Vatikáni szimpózium a klímaváltozásról és a vallásokról

„A Föld védelme, az emberiség nemesebbé tétele. A klímaváltozás erkölcsi dimenziói és a fenntartható fejlődés.” Ez a témája az április 28-án megrendezésre kerülő konferenciának, amelyet a Pápai Tudományos Akadémia a „Religions for Peace” szervezettel együttműködve tart. A tanácskozást Ban Ki-moon, ENSZ főtitkár és Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke, valamint a Pápai Tudományos Akadémia kancellárja Marcelo Sánchez Sorondo püspök nyitja meg.

A pápa környezettel foglalkozó enciklikája előtti konferencia

A találkozónak 60 résztvevője lesz a tudomány, a diplomácia világából, továbbá fejlődési szakértők és 20 vallási vezető lesz jelen. A szimpóziumot Ferenc pápa környezetvédelemmel foglalkozó új enciklikájának megjelenése és a klímaváltozásról szóló decemberi párizsi csúcstalálkozó vigíliáján rendezik. Feladata, hogy egy dokumentumban fehéren-feketén összegyűjtse a nemzetek és gazdasági hatalmak elkötelezettségét az éghajlatváltozást előidéző szennyezések kibocsátása és a globális átlaghőmérséklet korlátozás terén.

A környezetvédelem erkölcsi dimenzióiról szóló globális vita

A vatikáni szimpózium célja, hogy felkeltse a közvélemény érdeklődését és egyetértést hozzon létre a fenntartható fejlődés értékeiről összhangban az alapvető vallási hagyományok alapelveivel, különös figyelmet fordítva a legsérülékenyebbekre. Az is a célkitűzések közé tartozik, hogy a témáról folytatott globális vitához hozzájáruljon, rámutatva az erkölcsi dimenziókra, amelyek a környezetvédelem alapját jelentik és amelyek segítenek létrehozni egy globális mozgalmat minden vallásban a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás terén.

Tisztelet a környezet és a szegények iránt

A szimpózium végén közös nyilatkozatot tesznek közzé a fenntarthatóság erkölcsi és vallási kötelezettségéről. Rámutatnak a környezet és a személyek – különösen is a szegények, a kirekesztettek, az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság áldozatai, a gyermekek és a jövő nemzedékek – iránti tisztelet belső összefüggésre.

Forrás: Vatikáni Rádió