Videoüzenetben köszöntötte az Egyesült Államok elnöke az életért való 45. demonstráció résztvevőit

Videoüzenetben köszöntötte az Egyesült Államok elnöke az életért való 45. demonstráció résztvevőit

Több százezer ember vett részt az élethez való jogért és az abortusz ellen szervezett demonstráción az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házból videoüzenetben köszöntötte a Pro-Life-megmozdulást.

Az Egyesült Államok valaha volt elnökei közül elsőként köszöntötte videoüzenetben Donald Trump a 45. alkalommal szervezett, az életért való tüntetés több százezer résztvevőjét. „Elnökségem ideje alatt mindenkor kiállunk a függetlenségi nyilatkozatban megfogalmazott legfontosabb jogért, az élethez való jogért” – emelte ki, az életért való demonstráció résztvevőit üdvözölve, az amerikai elnök a Fehér Ház rózsakertjében elhangzott beszédében, melyet műholdon keresztül, élőben közvetítettek. Az elnök kifejezte: büszke arra, hogy így köszöntheti az életért közdő aktivistákat. Hozzátette: elődei, köztük Ronald Reagan, idősebb és ifjabb George Bush telefonon keresztül szóltak az abortuszt ellenző demonstrálókhoz.

A minden évben megszervezett tüntetés résztvevői pozitívan értékelték az elnöki beszédet. Sokan úgy nyilatkoztak, hogy – bár nem értenek egyet mindenben, de – Trump elismerést szerzett az abortusz elleni küzdelemben.

Az Egyesült Államok jelenlegi elnöke január 18-án, csütörtökön jelentette be, hogy az érvénybe lépő rendelkezés a jövőben megvédi azokat az orvosokat, ápolónővéreket és az egészségügyben dolgozó más alkalmazottakat, akik nem akarnak részt venni a magzatelhajtási beavatkozásokban.

1973-ban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága két ellenszavazattal magánügynek nyilvánította az abortuszt; azóta 59 millió magzatelhajtást végeztek az államokban. Az első évek Pro-Life-tüntetéseibe körülbelül húszezren kapcsolódtak be; 2003-2013-tól jelentősen növekedett a számuk. Az életért való mozgalom az utóbbi években az abortusz ellenes törekvések mellett a szegények, az elvándorlók és az egészségbiztosítás nehézségeivel küzdők jogaiért is igyekszik síkraszállni.

Forrás és fotó: Kathpress.at/ Magyar Kurír