Vlk bíboros intézte el, hogy Ferenc pápa fogadja Bezákot

Vlk bíboros intézte el, hogy Ferenc pápa fogadja Bezákot

A korábban leváltott Róbert Bezák érsek három nappal ezelőtti személyes audienciáját Ferenc pápánál Miroslav Vlk cseh bíboros intézte el – tájékoztatott a Sme.sk, a Sme napilap internetes portálja.

Bezák fogadását Vlk bíboros tavaly szeptember 25-én írt levelében kérte a Szentatyától. Idén március elején kapott választ, amelyből kiderült: a Vatikán az audiencia időpontjaként április 10-én 11:15 órát jelölte ki.

Bezák neve azonban nem szerepelt a levélben. “Mindjárt megértettem: a vatikáni hivatalnokok azt úgy kódolták, hogy arról ne szerezzenek tudomást bizonyos pápa körüli magasrangú előkelőségek. Ez szándékos volt, mert utólag a Szentatya döntését már csak tiszteletben tarthatták. Biztos az, hogy ezen lépés mögött a Szentatya áll, aki ekképp kerülte meg a vatikáni hatalmi struktúrákat“ – magyarázta a Sme napilapnak Vlk bíboros.

“Megállapodtunk, hogy ha a Szentatyához csak én jutok be, akkor megmondom neki azt, hogy ő szintén Rómában van. Már a portán kiderült azonban, hogy őt várja”– árulta el a cseh bíboros.

Vlk azt is elmondta: a pápa őszinte érdeklődéssel és megértéssel fogadta Bezákot. “Bízom abban, hogy a javára válik majd a megoldás“ – szögezte le.

XVI. Benedek pápa 2012. július 2-án menesztette nagyszombati érseki posztjáról Róbert Bezákot. Erra a döntésre a 2012. január 22. és február 1. között zajló apostoli vizit alapján jutott. 2013 decemberében Bezák távozott Szlovákiából, és az olaszországi Bussolengba költözött.

Róbert Bezák december óta Szlovákiában tartózkodott. Már nem akart visszatérni a redemptoristák olaszországi kolostorába. Bezák, aki a redemptoristák rendjének a tagja, több ajánlat közül választotta ki az olasz kolostort, ahol 2013 decemberétől munkálkodott. Eredetileg nem teljesíthetett szolgálatot nyilvános szentmiséken, ám később ezt a helyi püspök engedélyezte neki.

Forrás: hirek.sk