Vlk bíboros szerint a pápa rehabilitálja Bezákot

Vlk bíboros szerint a pápa rehabilitálja Bezákot

Róbert Bezák nagyszombati érsek visszahívásának ügye Miroslav Vlk cseh bíboros szerint hamarosan megoldódik, de véleménye szerint Bezák nem tér vissza Szlovákiába – nyilatkozta a Bezákot a pápához kísérő püspök a cseh Katolický týdeník című hetilapnak.

„Erkölcsi elégtételt kapott a pápától, s meggyőződésem, hogy egy püspöknek megfelelő helyet jelöl ki neki, ami egyúttal a rehabilitációját is jelenti” – nyilatkozta Vlk a hetilapnak.
A találkozó a szlovákiai sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem 50 perces volt, hanem kevéssel több mint 20 percig tartott.

„A pápa figyelmesen meghallgatta Róbert Bezák beszámolóját, majd megkérdezte, mit gondol, hogyan oldják meg a helyzetet, végül azt mondta: áttanulmányozza a dolgot, majd eldönti, mi legyen a megoldás” – magyarázta Vlk.

A cseh bíboros a hetilapnak nyilatkozva elmondta: a kezdetektől figyelemmel kíséri az esetet. A Bezákhoz közeli emberektől minden fontos dokumentumot megkapott. 2014 óta több különféle látogatást tett az ügyben, többek között a helyettesítés megoldását is kérte a vatikáni államtitkárságától.

„Amikor semmi sem mozdult, elmentem a Szentatya után a Szent Márta-ház kápolnájába, és együtt miséztem vele. A mise után beszélgettünk az ügyről, majd szeptember 25-én levélben kértem audienciát Bezák számára. Az idén március 11-én kaptam meg a választ, hogy az audiencia április 10-én lesz“ – mondta a bíboros.

Ferenc pápa pénteki audienciája alkalmával fogadta a leváltott nagyszombati püspököt – olvasható a tájékoztatás a Szentszék weboldalán, viszont a beszélgetés témájáról nem közöltek információkat.

Bezáknak 2014. június 25-én egy általános audiencia alkalmával korábban is sikerült találkoznia a Szentatyával. Egyike volt a Ferenc pápa által fogadott harminc püspöknek, s a rövid találkozó alkalmával sikerült levelét is átadnia a pápának.

Forrás: hirek.sk