Vlk bíboros: vagyonvizsgálat robbantotta ki a Bezák ügyet

Vlk bíboros: vagyonvizsgálat robbantotta ki a Bezák ügyet

Míg a Ferenc pápánál tett látogatást követően Robert Bezák érsek ügye alapvető fordulópontra jutott, az ügy másik részét tekintve hasonló fordulat nem várható. Bűnüldöző szervek vizsgálják a nagyszombati érsekség gyanús számviteli műveleteit, melyeket annak idején a Róbert Bezák által megrendelt könyvvizsgálatnak kellett volna lelepleznie. A nyomozás alapjául az egyelőre külföldön elrejtett bizonyítékok szolgálnak.

Miloslav Vlk cseh bíboros véleménye szerint a Bezák-ügy hátterében a nagyszombati érsekség számviteli könyveinek nem egyértelmű bejegyzései állnak, melyeket Bezák az elődjétől vett át. „Az ügyet ez robbantotta ki“ – vélekedett a bíboros a cseh TV Noe szombati műsorában.

A Vatikán által is nagyra becsült cseh bíboros kifejtette: érzései szerint Bezák leváltása nem a Vatikánnak, de a szlovákiai egyháznak köszönhető.

A Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) azt állítja, Bezák ügyében Ferenc pápa valamennyi döntését tiszteletben tartják. „Azt azonban nem tartjuk helyénvalónak, hogy az ügy kapcsán bármilyen sajtópolémiába kezdjünk“ – nyilatkozta Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője.

A Bezák-ügy büntetőjogi síkra való terelése tovább folyik – erősítette meg a hírt a Nagyszombati Kerületi Ügyészség (Krajská prokuratúra v Trnave) rámutatva, hogy a vizsgálótiszt a gazdasági és üzleti tevékenység nyilvántartásában szereplő adatok elferdítése gyanújának vizsgálatát még nem zárta le.

„A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NKA) külföldről kért jogsegély alapján az eljárást a Szlovák Köztársaság területén folytatja“ – nyilatkozta Mojmír Huna, a Nagyszombati Kerületi Ügyészség szóvivője.

Az ügyben vizsgálódó JOJ televízió riportere, Rastislav Striška szerint a rendőrségnek valószínűleg szüksége van külföldi, minden valószínűség szerint vatikáni bankból származó bizonyítékokra is. Az ügyben konkrét személy elleni büntetőfeljelentés egyelőre nem született.

Forrás: hirek.sk