X. Farkas Jenő emléknap és pünkösdi szavalóverseny

X. Farkas Jenő emléknap és pünkösdi szavalóverseny

A nagymegyeri Városi Művelődési Központban immár tizedik alkalommal rendezték meg a nagymegyeri papköltő tiszteletére a Farkas Jenő emléknapot és szavalóversenyt május 25-én.

A megemlékezés szentmisével kezdődött a fiatalokért a Szent Miklós római katolikus templomban. Ezt követően megkoszorúzták Farkas Jenő emléktábláját a Zárda iskola udvarában. Itt emlékbeszédet Bittera Zsuzsanna a CSEMADOK nagymegyeri alapszervezetének elnökasszonya mondott.
A szavalóverseny a VMK-ban Mahulányi József nagymegyeri esperes-plébános megnyitó beszédével és a Bartók Béla MTNy AI 5. évfolyamos tanulóinak kultúrműsorával vette kezdetét.

A versenyterem, mint az utóbbi években az jellemző volt, idén is rendkívül igényes szavalókkal telt meg. A két fordulós verseny során a diákok először a kötelező versekkel álltak a három tagú zsűri elé, melynek keretein belül Farkas Jenő versei közül adtak elő.
A rövid szünetet a második forduló követte, melyben a tanulók választott verseiket adták elő a közönségnek.

A verseny értékelése nehéz feladat elé állította a zsűrit, akik több, mint húsz percig vitáztak az első helyet illetően. Végül a döntés megszületett, melynek eredményeképp Marton Csaba, a hidaskürti Magán Szakközépiskola nagymegyeri kihelyezett részlegének első osztályos tanulója aranyéremmel térhetett haza.
“Bízunk benne, hogy a jövő évben ismét címet védhetünk, ehhez, valamint a további szavalóversenyekhez sok sikert kívánunk a győztesnek” – nyilatkozta Mgr. Huszár Ambrus Rita, felkészítő tanár.

Farkas Jenő Szencem született 1922. január 18-án, Albáron, Dunaszerdahelyi járás hunyt el 1979. szeptember 18-án. Római katolikus pap, költő, műfordító volt. Jelentősebb verskötetei: Csendország (Bratislava: SVKL, 1965); Valaki jár a nyomomban (Bratislava – Budapest: Madách Kiadó – Szépirodalmi Kiadó, 1969) valamint Ballada és zsoltár (posztumusz, 1999) címen jelentek meg.

Forrás: felvidek.ma