Zarándokirodát nyit a dévai Szent Ferenc Alapítvány

Zarándokirodát nyit a dévai Szent Ferenc Alapítvány

A dévai Szent Ferenc Alapítvány házainál mindig is örömmel láttak minden vendéget, de mostantól szervezett formában szeretnék mindezt folytatni. Böjte Csaba saját humánerőforrásból dolgozik: egykori gondozottjai végzik majd a magyarországi szervezést és a helyi idegenvezetést egyaránt.

1993 óta a dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint nyolcvan gyermekvédelmi intézményt létesített Erdélyben. Ezenkívül Magyarországon, Ausztriában és Németországban is létrejött egy-egy helyi szervezet. Az alapítvány megszámlálhatatlanul sok programot, eseményt szervezett az eltelt huszonhárom évben – mondja Böjte Csaba ferences szerzetes.

„Úgy érzem, hogy újabb szinthez érkezett a Szent Ferenc Alapítvány: szeretnénk egy zarándokirodát létrehozni” – adta hírül egy videóban Csaba testvér, aki szerint a vendégfogadás mostanáig inkább a háttérben zajlott az alapítványnál.

Aki akart, fölkért minket, mi pedig szívesen társak, partnerek lettünk a különböző rendezvényekben, programokban. Most azonban úgy gondoljuk, jó volna, ha lenne a Szent Ferenc Alapítványnak egy bátrabb, szervezőbb oldala is – indokolta Böjte Csaba a döntést.

Eddig elsősorban a „Határtalanul” programban részt vevő fiatalok és más diákok, egyházközségek tagjai érkeztek az alapítvány házaiba. Az egyre fokozódó érdeklődésnek szeretnének az új kezdeményezéssel megfelelni.

A zarándokirodának az lesz a feladata, hogy felmérje Erdélyben a gyermekvédelmi otthonok lehetőségeit, hol tudnak szállást adni tanév közben, illetve vakáció idején, hány embernek tudnak reggelit, ebédet, vacsorát biztosítani. „Rengeteg szépség, sok történelmi hely van a házaink körül, amiket meg lehet látogatni, ahová nagyra nőtt fiataljaink idegenvezetésével el lehet menni. Nagyon szép, testet, lelket felüdítő programokat lehet ezeken a helyeken szervezni” – mutatott rá a ferences szerzetes.

Többek között a Retyezátot, a Zsil völgyét, a Szent Anna-tavat és számtalan más szépséget kereshetnek fel a vendégek, attól függően, melyik házban szállnak meg.

Egy olyan utazási irodát szeretnének létrehozni, amelyik Budapestről, illetve Nyugatról Erdélybe szállítja a vendégeket, és közben az alapítvány egykori gondozottjai közül egy-egy fiatal – mivel sok szakképzett idegenvezető van köztük – útközben ismertetni tudná Erdély látnivalóit.

Az iroda magyarországi vezetésének feladatait a Csobánkán élő Gidofalvi Tímea látja el, ő is a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottja és hajdani gondozottja. (A szálláslehetőségekről érdeklődni a g.claudia.timea@gmail.com e-mail-címen vagy a 06/20/508-6596-os telefonszámon lehet.)

„Úgy látom, a találkozásból mindig élet fakad, ahogy az egyházatyák mondják: a nyolcadik boldogság a találkozás, az együttlét” – fogalmazta meg a zarándokiroda lelki hátterét Böjte Csaba.

„Trianon nagyon sok szálat elvágott, nagyon sok sebet okozott, de ezt csak a szeretet, a bizalom tudja gyógyítani. Bárkinek van lehetősége, hogy Erdélyben bárkit meglátogasson. Éljünk a lehetőséggel!” – biztatott Csaba testvér.

Forrás és fotó: Magnificat.ro