Zeng a harang hívó szóval…

Zeng a harang hívó szóval…

Az alábbi beszámolót Ivkovič Krisztina készítette.
 
Ostraván kevés alkalma nyílik a magyar közösségnek, hogy saját anyanyelvén vehessen részt a vasárnapi szentmisén. Sajnos kisebbségünk tényleg kis létszámú, így a magyar miséket csak ritkán élvezhetjük ki. Pontosabban évi 2-3 alkalommal. Ezek az alkalmak nagyon értékesek és fontosak számunkra, így nagy becsben tartjuk őket.
Az elmúlt években a felvidéki Fél község plébánosa, Zsidó János esperesatya utazott el hozzánk megtartani a szentmise ünnepét. Sajnos egészségügyi gondok miatt az utazás jelen esetben nem volt lehetséges, így 2016. október 2-ára felkértük Balga Zoltán atyát. Zoltán atya 2016 júliusától tevékenykedik Prágában főleg a magyar katolikus közösségek számára, mint missziós lelkipásztor. Feladatai között szerepel a prágai és környékbeli magyarok rendszeres hitéletének fellendítése és oktatása. Emellett nagyon szívesen elvállalta a brünni és ostravai magyar híveket is, melynek kimondottan örülünk.
 Most volt az első alkalom, hogy a felvidéki Ipolyság környékéről származó Zoltán atya ellátogatott hozzánk Ostravára. Október másodikán délelőtt fél tizenkettőkör szentmisét mutatott be nekünk a Szent Vencel plébániatemplomban, mely a magyar klub közvetlen szomszédságában található. Prédikációjában kiemelte a mustármag történetét. ,, Törekedjünk arra, hogy legalább annyi hitünk legyen, mint egy mustármagban. Legalább egy mustármagnyi. Nem kell túlozni, de tiszta szívből legyen meg az a kis hitünk.,, Nagyon jó tanácsokkal és lelki feltöltődéssel hagyhattuk el a templom falait ezekután a felemelő szavak után. Bátorította közösségünket és igyekezett erőt adni a további küzdéshez. Soha ne adjuk fel kisebbségünket, magyarok vagyunk, maradjunk meg magyarnak. Mert Ostraván is kellenek magyarok, harcoljunk identitásunkért.
 A szentmise után egy kellemes ebédre invitáltuk őt s a templomban összegyűlt valamennyi tagunkat. Jó volt látni, hogy szép számban összegyűltünk és együtt imádkoztunk. Az ebéd ismét drága szakácsnőnk, Bors-Fiszli Editke keze munkája volt, aki aznap már reggel hajnali öttől a klub kis konyhájában serénykedett, hogy egy mennyei ebéddel fogadhassa a vendégeket a szentmisét követően. Panaszszóra most sem volt példa! A közös imádság után mindenki befalta azt a sok finomságot az asztalokról. És amikor már mindenki azt hihette, hogy tele van, akkor előkerültek a sütemények. De ez már csak hab a tortán!
Nagyon köszönjük Zoltán atyának, hogy eljött hozzánk és egy gyönyörű szentmisét mutatott be nekünk. János atyának pedig kívánunk jobbulást, sok erőt, egészséget és kitartást. Várjuk a következő találkozást. Isten áldását!
Forrás és fotó: magyarokcsehorszagban.blogspot.sk